10 tips die jou gaan helpen slimmer, sneller en beter te studeren

10 Studietips die jouw resultaten zullen verbeteren

Tijd is kostbaar, jij wilt je studie zo snel mogelijk succesvol afronden. Daarom geven wij hieronder een aantal strategieën en tips om sneller en beter te studeren.

1. Stel jouw studiedoelen vast

Uit onderzoek blijkt dat het stellen van doelen een goede strategie is om bepaalde idealen in jouw leven sneller te bereiken. Zorg ervoor dat je jezelf een aantal belangrijke vragen stelt: Zijn mijn doelen realistisch? Moet ik harder werken om die doelen te bereiken? Als je tevreden bent met de doelen die je hebt gesteld, dan moet je je studieplan voor het komende jaar ontwikkelen met die doelen in gedachte. Dat leidt ons namelijk naar Tip #2!

2. Maak een studieplan

Tijd is kostbaar. Niemand is zich hier meer van bewust dan de arme student die pas de nacht voor het examen daadwerkelijk aan de slag gaat. Tegen die tijd is het natuurlijk al te laat. De sleutel tot het doorbreken van deze cyclus is om vooruit te denken en een effectief studieplan op te stellen. Niet alleen zal dit je helpen om het meeste uit je tijd te halen, het zal ook dat vervelende gevoel wegnemen dat je krijgt als je een examen binnenloopt in de wetenschap dat je helemaal niet voorbereid bent.

3. Neem regelmatig een studiepauze

Het is belangrijk om te beseffen dat je je niet de hele dag goed kunt concentreren zonder jezelf de tijd te geven om te herstellen van het werk dat je hebt gedaan. Dus ga een stuk wandelen, ga naar de sportschool, bel je vriend of vriendin op, loop even naar de supermarkt voor het avond eten. Ook al voelt dit aan als uitstellen, wees niet bang: het nemen van regelmatige korte pauzes verhoogt je productiviteit en zorgt ervoor dat je weer even door kunt.

4. Omarm nieuwe technologieën

Studeren betekent niet langer dat je met een pen op een stukje papier moet schrijven. De oude handgeschreven methode neemt nog steeds een belangrijke plaats in, er is nu alleen gewoon veel meer mogelijk. Pak daar je voordeel mee! Of het nu gaat om online tools, uitleg filmpjes op youtube, tips op instagram en facebook, blogs, of mobiele apps: het leren is sneller, digitaler en gebruiksvriendelijker geworden. Studeren hoeft niet meer zo eentonig en saai te zijn. Kortom ; maak er een feestje van!

5. Test jezelf

Ken je dat? Je loopt de examenruimte in en vergeet direct een aantal belangrijke dingen die je voor het tentamen moest leren. De oplossing: bereid je mentaal voor op de druk van het onthouden van belangrijke data, feiten, namen, formules en dergelijke. Jezelf testen met een aantal zelf bedachte toetsvragen is een geweldige manier om dit te doen.

6. Wees positief

Je (positieve) houding heeft een grote impact op de effectiviteit van al dat blokken. Als je blijft zeggen dat je het niet kunt en dat je geen zin hebt om te studeren, wordt het binnenslepen van die voldoende inderdaad een lastig verhaal. In plaats daarvan kun je je aandacht beter richten op een positief resultaat: dat worden alleen maar voldoendes deze tentamenweek! Als je positief denkt, vertonen de beloningscentra in je hersenen meer activiteit: weg studiestress!

7. Werk samen met een studiemaatje

In deze fase van het schooljaar moet je je klasgenoten toch vrij goed kennen. Dit is een goed moment om een paar klasgenoten te selecteren met wie je weet dat je fijn samenwerkt. Motiveer elkaar, pep elkaar op en last but not least: delen die samenvatting!

8. Maak van de lessen een verhaal

Iedereen houdt ervan om een goed verhaal te lezen of ernaar te luisteren en met goede reden - verhalen vermaken ons niet alleen, ze helpen ons ook om belangrijke details te begrijpen en te onthouden. Je kunt dit toepassen op je studie door belangrijke details of feiten in een verhaal te verwerken- hoe vreemder en belachelijker je het kunt maken, hoe beter (omdat je een bijzonder en gek verhaal eerder zult herinneren).

9. Stel een studieroutine in

Je studie routine bestaat uit meer dan het plannen van wat je moet leren en wanneer je dit gaat doen. Een van de belangrijkste aandachtspunten is je studieomgeving. Zoek een plek om te studeren die rustig is en weinig afleiding geeft. Als alternatief kan je ook proberen om te variëren, door elke dag op een andere plaats in de schoolbibliotheek te zitten en te zien hoe dit voor jou werkt.

10. Markeer kleine uitdagingen

Wanneer je te maken hebt met lange en saaie onderwerpen, kun je kleine uitdagingen aangaan om je motivatie scherp te houden. Hoe gemotiveerder we zijn, hoe beter onze hersenen presteren, zo blijkt uit wetenschappelijke analyses. Als jij voor een tentamen een boek van 300 bladzijdes moet lezen, mag je dus best trots op jezelf zijn als je er 30 hebt gelezen op een donderdag avond. Je had er namelijk ook voor kunnen kiezen om de stad in te gaan met vrienden.