5 wetenschappelijke manieren om sneller te leren

https://www.bitsybetter.com/wp-content/uploads/2019/04/Ontwerp-zonder-titel-20-1.png

Hoe studeer ik slim:

5 wetenschappelijke manieren om sneller te leren

168.

Dat is hoeveel uren er in een week zitten. Als je student bent, heb je tijdens examenweken het gevoel dat dit niet genoeg is. Zou het niet leuk zijn als je slimmer (niet harder) zou kunnen studeren, goede cijfers zou kunnen halen en een evenwichtiger leven zou kunnen leiden?

1. Leer dezelfde stof op verschillende manieren.

Onderzoek (Willis, J. 2008) laat zien dat verschillende media verscheidene delen van het brein stimuleren. Hoe meer hersengebieden geactiveerd worden, hoe groter de kans is dat je de informatie begrijpt en vasthoudt. Dus om een specifiek onderwerp te leren, kun je het volgende doen:
  • Lees de klassikale notities
  • Lees het tekstboek
  • Zoek andere online bronnen op
  • Maak een mindmap
  • Leer iemand anders wat jij hebt geleerd
Natuurlijk kun je niet al deze dingen in één keer doen. Maar elke keer dat je het onderwerp opnieuw bekijkt, kun je wel op een andere manier studeren. Lees bijvoorbeeld op maandag het tekstboek, dinsdag de klassikale notities en ga elkaar op woensdag samen met een studiemaatje overhoren.

2. Bestudeer meerdere onderwerpen per dag, in plaats van te focussen op één of twee onderwerpen.

Het is effectiever om elke dag meerdere onderwerpen te bestuderen dan om diep in één of twee onderwerpen te duiken (Rohrer, D. 2012). Als je je bijvoorbeeld aan het voorbereiden bent op je tentamenweek, is het beter om elke dag een beetje van elk onderwerp te bestuderen. Waarom? Omdat de kans groot is dat je de informatie van één vak met elkaar zult verwarren als je veel van hetzelfde onderwerp in één dag bestudeert. Als je bijvoorbeeld heel veel verschillende jaartallen uit je hoofd moet weten en hier telkens een hele dag voor uittrekt, is de kans groter dat je de jaartallen door elkaar haalt. Dus om slim te studeren, spreid je je studietijd voor elk onderwerp uit over meerdere dagen.

3. Zit vooraan in de klas.

Als je kunt kiezen waar je tijdens de les of het college zit, ga dan vooraan zitten. Studies tonen aan dat studenten die vooraan zitten de neiging hebben om hogere examenscores te halen (Rennels & Chaudhari, 1988). De gemiddelde scores van studenten, afhankelijk van waar ze in de klas zaten, zijn als volgt (Giles, 1982): Eerste rijen: 80% Middelste rijen: 71,6% Achterste rijen: 68,1% Tijdens dit onderzoek werden de zitplaatsen toegewezen door de docenten. Dit betekent dus niet dat deze resultaten zijn behaald doordat de meer gemotiveerde leerlingen voorin zijn gaan zitten en de minder gemotiveerde leerlingen achterin. Door vooraan te zitten, kun je het bord beter zien, de leraar beter horen en opletten gaat ook een stuk beter. Nu weet je dus precies wat de beste plaats is in de les!

4. Stop met multitasken!

De onderzoeken zijn duidelijk: Multitasking maakt je minder productief, meer afgeleid, en dommer. Studies tonen zelfs aan dat mensen die beweren goed te zijn in multitasking er eigenlijk niet beter in zijn dan de gemiddelde persoon. Effectieve studenten richten zich slechts op één ding tegelijkertijd. Dus probeer niet te studeren terwijl je ook om de minuut aan het reageren bent op apps, TV kijkt en je Instagram-feed controleert. Hier zijn enkele suggesties om je concentratie te verbeteren:
  • Schakel alle meldingen op je telefoon uit of zet je telefoon op vliegtuigmodus
  • Leg je telefoon weg
  • Schakel de internettoegang op je computer uit
  • Gebruik een app zoals Freedom
  • Sluit al je browservensters / tabbladen die niet gerelateerd zijn aan de opdracht waaraan je werkt
  • Ruim de rommel uit je 'studiegebied' op

5. Maak aantekeningen met de hand, in plaats van met je laptop.

Wetenschappers raden aan om aantekeningen met de hand te maken, in plaats van met een laptop. Met een laptop heb je meer kans om toe te geven aan online afleiding en zelfs wanneer laptops alleen worden gebruikt voor het maken van notities, is het leren minder effectief (Mueller, P. 2013). Waarom? Omdat studenten die aantekeningen met de hand maken de neiging hebben om de informatie beter te verwerken en te herzien. Studenten die notities maken op de laptop hebben daarentegen de neiging om de woorden van de docent letterlijk te kopiëren, zonder eerst zelf de informatie te verwerken. Daarom presteren studenten die aantekeningen maken met de hand beter in tests en examens. Tot slot, vergeet ook deze tips niet te lezen als je beter wilt presteren!