Muziek biedt gebundelde afleiding
Wanneer je aan het studeren of werken bent, ben je constant andere prikkels buiten aan het houden. Prikkels zijn overal, van geluiden van buiten tot geluiden van je telefoon. Afleiding ontstaat simpel gezegd, omdat je je volledige hersencapaciteit niet gebruikt bij het studeren of werken. Hierdoor gebruikt je brein zijn restcapaciteit (de capaciteit die je niet aan het gebruiken bent) om zich met andere dingen bezig te houden. Muziek kan helpen om alle afleidingen te bundelen tot één afleiding, waardoor je je dus beter kunt concentreren op de taken waarmee je bezig bent.
Instrumentaal werkt beter dan muziek met tekst
Wanneer jij een betere concentratie nodig hebt, werkt het over het algemeen het best om instrumentale muziek te luisteren. Je brein is namelijk geneigd zich direct te focussen op de tekst in de muziek, omdat het denkt dat die tekst betekenisvol is. Als je aan het studeren bent, is het voor je brein erg moeilijk om te onderscheiden welke tekst meer van belang is. De tekst uit je studieboek of de tekst uit de muziek?
Sfeer van de muziek moet matchen met de activiteit
Heel simpel gezegd, als je rustig een tekst door wilt nemen en op je in wil laten werken dan doet meditatiemuziek het erg goed. Wanneer je een hele hoop werk gedaan wilt krijgen in een korte tijd en er even flink tegenaan moet gaan, doet orkestrale muziek met veel ritme het heel goed. |
|